Effect of P Enrichment on Rhizodeposit Quantity and Bioavailability: a Comparison of Two Macrophyte Species - Kubešová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce obsahuje rešerši na téma kořenové exudace, příjmu živin rostlinou a vztahů mezi rostlinou rhizodsférním mikrobiálním společenstvem. Práce dále zkoumala množství a biologickou dostupnost exudátů u dvou mokřadních druhů rostlin s rozdílnými životními strategiemi (stres-tolerantní a kompetitivní) a studovala vliv přídavku fosforu a vliv typu sedimentu na exudaci rostlin a na aktivitu mikrobialního společenstva v rhizosféře. Výzkum proběhl v tropických mokřadech v severním Belize a byl podpořen NSF # 0089211 and ME 912.
Effect of P Enrichment on Rhizodeposit Quantity and Bioavailability: a Comparison of Two Macrophyte Species
Keywords: Eutrofizace; limitace; fosfor; mokřady; strategie; exudace; biologická dostupnost; mineralizace; frakcionace C.; Eutrophication; P limitation; herbaceous marshes; plant life strategy; rhizodeposition/exudation; biological availability; mineralization; C partitioning.