How Linguistics Can Assist in the Court of Law - Krejčová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce vytyčuje vybrané klíčové oblasti soudní praxe, ve kterých může být lingvistika přínosná. Mezi tyto oblasti patří diskurs soudních procesů, použití jazykové analýzy v procesu dokazování, výslech dětí jako svědků a tlumočení u soudu. Každý z těchto případů soudní praxe má k dispozici několik lingvistických oblastí a teorií, které jsou konkrétně uvedeny a popsány s důrazem na to, jakým způsobem mohou být v praxi využity. Práce se zároveň zaměřuje na uvedení konkrétních příkladů ze soudní praxe, na nichž je ukázáno, jak je možné lingvistiku aplikovat a jaký je její přínos pro zlepšení soudního postupu.
How Linguistics Can Assist in the Court of Law
Keywords: lingvistika; soudní praxe; diskurs; jazyková analýza; linguistics; the court of law; discourse; language analysis