Flexionsparadigmenwechsel im Bereich der deutschen gemischten Substantive. Eine korpusgestützte Fallstudie am Beispiel von Auge, Ohr, Interesse, Nerv und Typ. - Leština, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá nejnovějšími tendencemi ve vývoji morfologického systému německých substantiv. Na příkladu pěti substantiv Auge, Ohr, Interesse, Nerv a Typ bude provedena analýza přechodu těchto substantiv od smíšené ke slabé (či silné) deklinaci, přičemž bude pozornost soustředěna na sémantickou a diatopickou distribuci tohoto fenoménu. Během práce bude využit korpus DeReKo a jeho nástroj COSMAS II. V teoretické části bude nastíněn přínos korpusové lingvistiky pro výzkum současného jazyka. V praktické části bude provedena korpusová analýza výše uvedených substantiv.
The paradigm change of German substantives with "mixed" declension. A case study using the examples of Auge, Ohr, Interesse, Nerv, Typ and corroborated by corpus.
Keywords: Korpuslinguistik; Korpus; Substantiv; Paradigma; corpus linguistik; corpus; german substantiv; paradigma