Dějiny cisterciáckého kláštera Vyšší Brod v první polovině 20. století - Prajer, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá dějinami cisterciáckého řádu Vyšší Brod v první polovině 20. století. Zaznamenává politické a náboženské dění této doby. Zmiňuje také důležité události z konce 18. a začátku 19. století, které 20. století ovlivnily. Byly to náboženské reformy císaře Josefa II., zvláště rušení některých klášterů . Jeho pozitivním činem bylo založení biskupství v Českých Budějovicích. Práce se zabývá také dopady první a druhé světové války. Po druhé světové válce dochází k vysídlení německého obyvatelstva. Toto vysídlení a následné čtyřicetileté omezování náboženské svobody po roce 1949 silně ovlivnilo život cisterciáckého kláštera Vyšší Brod. Získáním politické svobody po listopadu 1989 bylo možné život v klášteře obnovit. Do kláštera se vrátili dva mniši, kteří přežili dobu komunistické totality, starší z nich i totalitu nacistickou. Do kláštera vstoupili noví kandidáti řeholního života. V současné době žije v klášteře sedm řeholníků.
History of Cistercian Monastery in Vyšší Brod in the first half of the 20th century
Keywords: církevní historie; cisterciácký řád; Českobudějovická diecéze; vyšebrodský klášter; church history; Cistercian Order; Diocese of České Budějovice; Cistercian Monastery of Vyšší Brod