Modrá barva ve vývoji výtvarného umění - Čiháková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce s názvem Modrá barva ve vývoji výtvarného umění je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Úvodní část teoretické práce je věnována historii používání konkrétních modrých pigmentů a jejich rozdělení. Součástí textu je stručná historie malířských technik a výroby barev. Následující část práce mapuje použití modré barvy z historického kontextu ve vybraných kulturách, uměleckých slozích a v uměleckých směrech. Jsou zmíněni vybraní umělci, v jejichž tvorbě měla modrá barva zásadní postavení. Praktická část práce vychází z části teoretické. Dokumentuje průběh tvorby, jejíž výslednou realizací jsou dva obrazy o velikosti 100 x 100 cm technikou akryl na plátně.
Blue Color in the Development of Fine Arts
Keywords: barva; modř; pigment; malířská technika; malba; color; blue; pigment; painting technique; painting