Účetní uzávěrka a účetní závěrka v účetní jednotce - Chromá, Libuše (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé bakalářské práce je komplexní pohled na účetní uzávěrku a účetní závěrku v účetní jednotce. V teoretické části popisuji postupy týkající se účetní uzávěrky a závěrky. Jsou zde definovány základní pojmy a předpisy. Dále navazují přípravné práce a uzavření účetních knih. V kapitole o účetní závěrce se zabývám jednotlivými výkazy (rozvaha, výkaz zisku a ztráty, příloha, cash flow), jejich sestavením a souvisejícími povinnostmi. Úkolem praktické části je uzavřít účetní období jednotky a za pomoci podkladů z účetnictví sestavit účetní závěrku. Popisuji zde výpočet odpisů, časové rozlišení nákladů a zjištění daně z příjmů právnických osob. Dále jsem sestavila rozvahu, výkaz zisku a ztráty, přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu. Účetní uzávěrka a účetní závěrka jsou náročným procesem. Jedná se o klíčový okamžik účetního období. Toto tvrzení jsem si ověřila v praxi.
Statement of finances and closure of account in the accounting entity
Keywords: účetnictví; účetní závěrka; účetní uzávěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; příloha; Accouting; Statement of balances; Statement of finances; Balance sheet; Income statement; Footnotes