Vliv projektové výuky na postoje žáků ve výuce - Kubatová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá změnou postojů a iniciativnosti přístupu žáků na střední škole s gastronomickým zaměřením k výuce v odborných předmětech po realizaci pro-jektu: "Den otevřených dveří s tématem Halloween". Cílovou skupinu tvoří žáci Střední školy a Vyšší odborné školy cestovného ruchu v Českých Budějovicích. Práce je roz-členěna do šesti kapitol. V prvních dvou kapitolách jsou porovnávány různé pohledy odborníků na výuku, klasické i alternativní metody výchovy a vzdělávání, na kompetence a autoritu učitele, participaci a zážitkovou pedagogiku. Ve třetí kapitole jsou návrhy na témata projektové výuky ve školách s gastronomickým zaměřením s výčtem lidových tradic a jejich propojení s kulturou a gastronomií. Čtvrtá kapitola popi?suje realizaci projektu ve Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Českých Budějovicích. V poslední páté kapitole jsou stanoveny cíle výzkumu, me?tody výzkumu a interpretace výsledků výzkumu. Cílem práce je porovnat postoje žáků po realizované projektové výuce na zá?kladě dotazníkového šetření. Výzkumným předpokladem je, že žáci vítají rozšíření vý?uky v odborných předmětech o lidové tradice a neodmítají se účastnit na realizaci pro?jektu.
The influence of project based learning on students' attitudes to instruction
Keywords: Projektová výuka; tradice; gastronomie; cestovní ruch; vyučovací proces; metody výuky; žák; učitel; moderní pedagogika; zážitková pedagogika; participace; motivace; komplexní námět; vymezený problém; plánování; realizace; činnosti; komunikace; domluva; čas; spolupráce; vzájemná pomoc; pravidla; atmosféra; hodno?cení; postoje.; Project teaching; tradition; gastronomy; tourist industry; teaching; teaching methods; student; teacher; modern pedagogy; experience pedagogy; motivation; complex topic; delimited problem; planning; realization; activities; communication; agree?ment; time; cooperation; reciprocal help; rules; atmosphere; evaluation; attitudes.