Má dítě vzniklé uměle, z darovaných gamet, přirozené právo na poznání svých biologických rodičů? - Tošnerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá problematikou asistované reprodukce, etickými aspekty této léčby neplodnosti a zejména hledá odpověď na otázku, zda mají děti vzniklé z darovaných gamet přirozené právo poznat své biologické rodiče, tedy dárce gamet. V práci je věnována pozornost tématu neplodnosti a popisu některých metod asistované reprodukce. Důraz je kladen na postavení dítěte vzniklého z gamet, zejména s ohledem na jeho přirozené právo poznat dárce. Právo poznat dárce gamet, z nichž dítě vzniklo, mají děti v zemích, v nichž není dárcovství anonymní. K těmto zemím Česká republika nepatří. Při hledání odpovědi na otázku, zda se v případě těchto dětí jedná o přirozené právo znát totožnost dárce, je vycházeno z toho, jak je v obecné rovině pojímán přirozený zákon, a taktéž z bio-psycho-sociálních potřeb, které děti mají. Součástí práce je i popis průzkumného šetření realizovaného v jedné z reprodukčních klinik. V něm se neplodné páry vyjadřovaly k tématu dárcovství a možnosti přiznat dětem přirozené právo poznat své biologické rodiče.
Does the child born from donated gametes natural right to know its biological parents?
Keywords: Anonymita; asistovaná reprodukce; dítě; gamety; identita; IVF; neplodnost; open identity; přirozené právo; potřeby; rodiče.; Anonymity; assisted reproduction; child; gametes; identity; infertility; IVF; open identity; natural law; needs; parents.