Návrh modelu měření a hodnocení výkonnosti příspěvkových organizací. - Šulc, Michal (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem disertační práce je výkonnost příspěvkových organizací, se zaměřením na muzea zřizovaná českými kraji. Hlavním cílem autora je návrh modelu měření a hodnocení výkonnosti krajských muzeí. Navržený model je nazýván výkonnostní pyramidou, a to z důvodu hierarchického uspořádání jeho prvků. Horizontálně je model členěn na čtyři úrovně, a sice řízení zdrojů, realizaci programů, naplňování funkcí a realizaci poslání muzea. Každá úroveň modelu obsahuje typizované prvky, které je možno modifikovat nebo změnit tak, aby model nejlépe odpovídal potřebám a specifikům konkrétního muzea. Prvky a vazby mezi nimi jsou měřeny a hodnoceny prostřednictvím indikátorů výkonnosti, které jsou podle úrovně modelu nazývány indikátory vstupů, výstupů a výsledků. Vazby mezi jednotlivými prvky modelu jsou dimenzemi výkonnosti, přičemž v modelu jsou rozlišovány dimenze hospodárnosti, efektivnosti, produktivity, kvality a účelnosti. Konstrukce modelu je ověřena na Muzeu Vysočiny Jihlava.
The Design of the Model for Funded Organization Performance Measurement and Assessment
Keywords: výkonnost; muzeum; příspěvková organizace; veřejný sektor; model; Performance; museum; funded organization; public sector; model