Epidemické modely s vakcinací a behaviorálními změnami - Lunga, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se věnuje kompartmentovým modelům používaným v matematické epidemiologii k modelování dynamiky infekčních onemocnění. Cílem práce bylo seznámit se se základními principy a metodami, které jsou v tomto oboru využívány a naučit se samostatně vytvářet modely a správně interpretovat jejich výsledky. První dvě kapitoly se věnují úvodu do problematiky a tzv. SIR modelům, které jsou základním nástrojem epidemiologického modelování. Další kapitoly obsahují rozšíření základních modelů o vakcinaci a změny chování v populaci. V poslední kapitole jsou dva vlastní modely, které využívají principy z předchozích kapitol. Modely v celé práci jsou simulovány v programu AnyLogic.
Epidemic models with vaccination and behavioral changes
Keywords: model; epidemie; epidemiologie; SIR model; kompartmentový model; vakcinace; behaviorální změny; virus; nemoc; infekce; incidence; covid-19; simulace; AnyLogic; reprodukční číslo; model; epidemic; epidemiology; SIR model; behavioral changes; vaccination; incidence; compartmental model; virus; infection; disease; incidence; reproduction number