Kritika otroctví v americké revoluci - Klimeš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem předkládané práce je analýzou politických pamfletů a esejí rekonstruovat veřejnou debatu kritizující otroctví v Británii a v jejích severoamerických koloniích z období několika málo let předcházejících americkou revoluci. Po úvodním nastínění ideových východisek britských kritických postojů k otroctví v 18. století následuje analýza čtyř petic massachusettských černošských otroků za vlastní svobodu z let 1773 až 1777. Další tři kapitoly jsou věnovány analýzám tří textů od tří významných aktivistů aboličního hnutí. Prvním je pamflet z roku 1773 An Address to the Inhabitants of the British Settlements, on the Slavery of the Negroes in America od amerického lékaře a politika z Philadelphie Benjamina Rushe. Dále pamflet z roku 1774 Thoughts Upon Slavery zakladatele metodistického hnutí Johna Wesleyho. Nakonec esej z roku 1775 African Slavery in America, která byla dlouho chybně připisována Thomasi Painovi. Ve skutečnosti byl ale jejím autorem kongregacionalistický duchovní a teolog z Rhode Islandu Samuel Hopkins. Každé ze tří analýz politických pamfletů předchází biografická část sledující vývoj kritických názorů na otroctví jejich autorů zpracovaná především na základě edic jejich osobní korespondence, deníků a pamětních spisů a také starších životopisných prací. Závěr pak srovnává výsledky analýz pamfletů.
Anti-slavery debate during the American Revolution
Keywords: kritika otroctví; americká revoluce; otroctví; trans-atlantický obchod s otroky; abolicionismus; Benjamin Rush; John Wesley; Samuel Hopkins; Thomas Paine; anti-slavery thought; American Revolution; slavery; trans-atlantic slave trade; abolition; Benjamin Rush; John Wesley; Samuel Hopkins; Thomas Paine