Vývoj (fragmentace) krajiny na příkladu místní části Trhové Sviny - Marek, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na změny ve využívání půdy v místní části Trhové Sviny, které ovlivňovaly zdejší krajinu od roku 1843 až po současnost. Ve spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje a obcí Trhové Sviny jsem zajistil dostupné datové podklady pro území místní části Trhové Sviny (historické a současné mapové podklady, letecké snímky a územně plánovací dokumentaci). Na základě dostupných dat jsem stanovil pět časových milníků ve vývoji místní části Trhové Sviny. Zhodnotil jsem dlouhodobý historický vývoj místní části Trhové Sviny na základě dostupných datový podkladů (starých map nebo leteckých snímků). Pomocí programu ArcGIS 10 jsou vypočteny hodnoty zastoupení jednotlivých kategorií využití půdy. Tyto kategorie jsou vzájemně porovnávány a hodnoceny v časovém horizontu 170 let. Je zde brán ohled na vzájemný vztah změn využití krajiny vzhledem k zásahům lidského činitele. Je přihlíženo též k přírodním možnostem a podmínkám sledovaného území, které vzhled krajiny určují. Porovnáván byl územní plán města Trhové Sviny z roku 1992 a jeho následná realizace plánovaných změn.
Developement (fragmentation) landscape using the example of the local part Trhové Sviny
Keywords: místní část; krajinný vývoj; využití půdy; Trhové Sviny; historické a současné mapy; local part; lanscape development; land use; Trhové Sviny; historical and contemporary maps