Informovanost obyvatelstva o ropné nouzi na území Jihočeského kraje - Vacek, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je posouzení úrovně znalostí obyvatelstva o problematice ropné nouze na území Jihočeského kraje a porovnání získaných dat s výsledky získanými v kraji Plzeňském. Na výsledky tohoto šetření navazuje druhý cíl, kterým je návrh opatření na zlepšení systému informování o daném tématu. Pro potřeby práce byl zvolen kvantitativní výzkum a metoda sběru dat formou dotazníkového šetření. Samotný dotazník sestává ze 17 polouzavřených otázek, přičemž v úvodní části jsou položeny 3 filtrační otázky třídící respondenty podle pohlaví, věku a obce, na něž navazuje 14 specifických otázek. Smyslem výzkumu je zjištění míry veřejného povědomí ohledně možných regulačních opatření spojených s vyhlášením stavu ropné nouze se zaměřením na případný nedostatek pohonných hmot, pravomocí orgánů státní správy a samosprávy a obecném přehledu o ropné bezpečnosti České republiky. Ze získaných dat vyplývá, že celková znalost správných odpovědí se průměrně pohybuje kolem 65 %, nicméně úspěšnost u jednotlivých otázek je značně kolísavá, od 30 do 94 %. A právě otázky s nízkou průměrnou úspěšností správných odpovědí představují potenciální témata pro zlepšení informovanosti, například prostřednictvím krátkých TV spotů, vzdělávacích kurzů či pomocí informačních brožur. Diplomovou práci lze využít k výukovým účelům, jako výchozí materiál pro další výzkum nebo může být inspirací při hledání vhodného způsobu komunikace s veřejností v oblasti krizového řízení.
Public awareness about the oil shortage in the South Bohemian region
Keywords: Informovanost obyvatelstva; ropa; ropná nouze; ropná bezpečnost; energetika; Public awareness; oil; oil shortage; oil security; energy industry