Sugestopedie jako inspirace pro výuku anglického jazyka v kontextu zájmového vzdělávání dospělých - Malíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce pojednává o sugestopedické výuce anglického jazyka v kontextu zájmového vzdělávání. Charakterizuje zájmové vzdělávání, jako součást celoživotního učení, definuje jeho cíle, funkce, motivace a bariéry v rámci jazykového vzdělávání dospělých. Podrobněji se zaměřuje na alternativní metodu sugestopedii, její vznik, vývoj, znaky a principy. Popisuje jednotlivé fáze učení, které tvoří charakteristický profil této netradiční metody. Empirická část je zaměřena výhradně na prostředí sugestopedického kurzu. Za použití případové studie jsou sledovány podoby sugestopedického vzdělávání, procesy a podmínky sugestopedie z hlediska prožitků a postojů samotných aktérů jednotlivých kurzů, resp. výhody a nevýhody této metody.
Suggestopedia as inspiration for English language teaching in the context of interest adult education
Keywords: Sugestopedie; Georgi Lozanov; zájmové vzdělávání; celoživotní učení; funkce; motivace; bariéry; znaky; principy; případová studie; Suggestopedia; Georgi Lozanov; interest adult education; lifelong education; fiction; motivation; barriers; features; principles; case study