Populace jalovce obecného (Juniperus communis) na lokalitě Mšály (CHKO Třeboňsko) - Kelíšek, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Jalovec obecný (Juniperus communis subs. communis) je keř či menší strom, v České republice původní a dříve hojně rozšířený. Vyskytuje se od nížin až do hor a je vcelku nenáročný na druh půdy. Dnes je však v důsledku změn hospodaření v krajině na ústupu a řadí se mezi ohrožené druhy České republiky. Cílem této práce bylo zmapovat současný stav populace jalovce obecného pravého na lokalitě Mšály (v CHKO Třeboňsko), kde bylo nalezeno 144 živých exemplářů, provést dendrometrická měření, pomocí GPS zaměřit jednotlivé exempláře a vypracovat mapovou dokumentaci. Dalším cílem bylo porovnat získaná data s výsledky výzkumu v období 2004 2007. Bylo zjištěno, že se i přes dosadby řízkovanců početnost sledované populace snižuje. Současně průměrná délka jedince v populaci vzrostla od roku 2007 o 0,8 m na současnou hodnotu 4,9 m.
Population of juniper (Juniperus communis) on Mšály (BR Třeboňsko)
Keywords: jalovec obecný pravý; Juniperus communis subs. communis; Mšály; CHKO Třeboňsko; populace; common juniper; Juniperus communis subs. communis; Mšály; The Protected Landscape Area of Třeboňsko