Te Deum v české hudbě 18. století, edice vybraných skladeb, analýza - Kuba, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Následující práce si klade za cíl sledovat funkce, které zastávalo zhudebnění textu Te Deum laudamus v průběhu dějin hudby, zhruba od 15. století. Předmětem jsou pak příležitosti, ke kterým skládali Te Deum významní skladatelé své doby. Zvláště přihlíží k české hudbě 18. století, která se v historickém bádání zatím jeví jako méně objasněná. S tím souvisí také edice vybraných skladeb dvou významných českých skladatelů, působících v době pozdního baroka a klasicismu, Jana Zacha a Vojtěcha Jírovce. Edice převádí rukopisy do dnešních klíčů a zapisuje je do partitury. Dále zkoumá formu a styl, v jakém jsou díla psána.
Te Deum in a Bohemian music of the 18th century, edition of selected compositions, analysis
Keywords: Te Deum; česká; hudba; 18. století; Jan; Zach; Vojtěch; Matyáš; Jírovec; edice; kompozice; anazýla; Te Deum; Bohemian; music; 18. century; Jan; Zach; Vojtěch; Matyáš; Jírovec; edition; compositions; analysis