NÁVRH STRUKTURY GIS PRO SPRÁVU A ÚDRŽBU SILNIC V PLZEŇSKÉM KRAJI - Sádlová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním využíváním GIS pro příspěvkovou organizaci Správu a údržbu silnic v Plzeňském kraji a vytvořením dalších vhodných návrhů, jak GIS efektivně využívat. Úvod bakalářské práce je věnován stručné charakteristice Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, vymezení jejího hlavního předmětu činnosti, rozmístění Okresních správ v rámci její působnosti a především pak spravované silniční síť. Teoretická část pak dále zahrnuje jeden z hlavních bodů, a to souhrn aktuálního využívání GIS (základní silniční prvky, využívání GIS prostřednictvím dodavatelů a využití pro tvorbu zimních okruhů). Tento souhrn je vytvořen a strukturován podle průzkumu na jednotlivých provozech organizace. Praktická část je sestavena z nových návrhů a dalších možností jak v takovéto organizaci GIS využívat. Nové návrhy vycházejí z potřeb jednotlivých středisek organizace a slouží především k zajištění správy silnic, následné údržbě silnic a bezpečnosti silničního provozu. Mezi nové návrhy jsou zařazeny okruhy pro kontroly silnic, evidence zásněžek, evidence svodidel a úseky s vysokou nehodovostí. Cílem této práce je vytvoření námětů pro další rozšiřování a využívání GIS právě v organizacích, jako jsou Správy a údržby silnic.
The proposal of GIS structure for the company Management and maintenance of roads in the region of Plzeň
Keywords: Správa a údržba silnic Plzeňského kraje; silniční síť; aktuální využívání; nová využitelnost GIS; struktura GIS; The company Management and maintenance of roads in the region of Plzeň; road network; current use; the new utility of GIS; structure of GIS.