Opisné slovesné vazby vyjadřující povahu slovesného děje v současné španělštině - Oberfalcerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem diplomové práce je opisná slovesná vazba jako jeden z jazykových prostředků, které slouží ve španělštině k vyjádření různé povahy slovesného děje. Práce je rozdělena do dvou částí. V části teoretické se na základě předchozího studia české a španělské odborné literatury nejprve snažíme postihnout termíny povaha slovesného děje (PSD) a slovesný vid. Rovněž se zabýváme problematikou vymezení pojmu opisná slovesná vazba a zkoumáme úlohu pomocného slovesa. Poté představujeme možné způsoby třídění opisných slovesných vazeb a charakter audiovizuálního zdroje, ze kterého jsme excerpovali konkrétní příklady jejich užití. V části praktické provádíme klasifikaci a analýzu detekovaných opisných slovesných vazeb podle jednotlivých významových odstínů PSD (tzn. zejména počátek, průběh, konec a opakované realizování slovesného děje). Vše dokládáme praktickými příklady z korpusu, který jsme sestavili ze zvoleného španělského televizního seriálu "Siete Vidas". V závěru diplomové práce se věnujeme statistickému srovnání výskytu daného typu opisných slovesných vazeb v současné španělštině.
Periphrastic construction expressing aspect in contemporary Spanish
Keywords: opisná slovesná vazba; the Periphrastic Verb Phrase