Vztah prodejce - zákazník - Šmausová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Důvod, proč jsem si pro svou diplomovou práci zvolila téma Vztah prodejce - zákazník je ten, že v dnešní době, kdy silné konkurenční prostředí nutí firmy neustále zlepšovat kvalitu svých výrobků či služeb, se vedení firem stále více zaměřuje i na kvalitu komunikace se zákazníkem. Uvědomují si totiž, že i dobrý nebo špatný vztah se zákazníkem rozhodne o tom, zda bude jejich firma úspěšně prosperovat či nikoli. K úspěchu v komunikaci se zákazníkem je však nutné nejen školení a správná motivace těch pracovníků, kteří přicházejí se zákazníky do styku, ale i kvalitní řízení managementem a tím vytváření pozitivní podnikové kultury, která by měla motivovat pracovníky k dlouhodobé kvalitní práci a zároveň pozitivně působit i na zákazníka. Ve své diplomové práci jsem se tedy zaměřila na faktory, které pozitivně ovlivňují nejen zákazníky, ale také zaměstnance a práci managementu. Jak řadoví zaměstnanci, tak vedoucí pracovníci jsou články v řídícím procesu firmy, jenž má vliv na činnost a výsledky celého podniku. V první části své diplomové práce jsem se faktorům, které dle mého názoru ovlivňují vztah prodejce - zákazník, věnovala obecně. Jednotlivé zvolené faktory jsem analyzovala a dospěla k závěru, že tyto faktory skutečně ovlivňují vztah mezi prodejcem a zákazníkem. Tyto faktory jsem blíže analyzovala u sledovaných firem v praktické části své práce. Pro syntézu svých závěrů a následnou komparaci výsledků jednotlivých podniků jsem zvolila formu vícekriteriálního vyhodnocení.
A relationship of seller and customer
Keywords: řízení lidských zdrojů; motivace a stimulace pracovního jednání; konkurenční výhody; podniková kultura; etika v podnikání; image a značka podniku; působení reklamy na spotřebitele; psychologie reklamy; řízení vztahů se zákazníky; chování kupujících a vlivy na ně působící; human resource management; motivation and stimulation of working behaviour; competitive advantages; corporate culture; business ethics; image and mark of company; psychology of advertising; control of relationship between seller and customer; buyer behaviour