Behaviorální změny ryb po expozici metamfetaminu - Slivoně, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2022)
Nezákonné užívání drog představuje nepříznivé důsledky pro lidi po celém světě, ale jak je to u ostatních organismů? Podle výsledků nedávno zveřejněných studií má konzumace nelegálních drog negativní vliv i na vodní organismy ve vodním prostředí, kam se dostává nedostatečně vyčištěnými odpadními vodami. V této diplomové práci je zkoumán vliv nelegální drogy metamfetaminu (METH) na změnu chování pstruha obecného (Salmo trutta morpha fario) v environmentálně relevantních koncentracích (1000 ng/L). Výsledky experimentů potvrdily přítomnost METH i jeho hlavního metabolitu amfetaminu (AMFA) ve vzorcích jaterní a mozkové tkáně exponovaných ryb. Výsledky změn chování ryb naznačují, že expozice této droze měla vliv na prostorovou orientaci, vyjádřenou levostrannou lateralitou a na lokomoci ryb, vyjádřenou vyšší explorační aktivitou exponovaných ryb. Vliv expozice ovšem nebyl prokázán na výskyt ryb v blízkosti krmného místa. Z této laboratorní studie vyplývá negativní vliv expozice METH na jednotlivce, s možnými důsledky pro populace, společenstva a pravděpodobně i celé ekosystémy.
Behavioral changes in fish after methamphetamine exposure
Keywords: amfetamin; biokoncentrace; nelegální droga; pstruh obecný; změna chování; amphetamine; behaviour changes; bioconcentration; brown trout; illegal drug