Zhodnocení životního stylu osob pracujících ve směnném provozu - Pechová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma bakalářské práce zní "Zhodnocení životního stylu osob pracujících ve směnném provozu". Cílem této práce je zhodnocení životního stylu resp. jeho rizik u pracující populace pracující ve směnném provozu vzhledem k jejich pohlaví a věku. Práce se skládá z výzkumné a teoretické části. Ve výzkumné části se zaměřujeme na oblast racionálního stravování, kuřáckých návyků, spotřeby alkoholu, fyzických aktivit a informovanosti o zdravém životním stylu. K výzkumnému šetření byla využita kvantitativní metoda formou dotazníku. Cílovou skupinu tvořily osoby pracující v dělnických profesích ve směnném provozu. Výzkumný soubor byl tvořen 98 respondenty. Záměrem bylo nejen porovnání sledovaných rizik mezi muži a ženami, ale také porovnání těchto rizik mezi věkovými skupinami do 40 let a nad 40 let. Teoretická část řeší zdravotní péči v České republice, pracovněpreventivní péči, role sester v pracovněpreventivní péči a jednotlivé složky životního stylu. V práci jsme stanovili 3 hypotézy. Hypotéza 1 "Osoby pracující v dělnických profesích ve směnném provozu znají zásady zdravého životního stylu", se nepotvrdila. Hypotéza 2 "Zásady zdravého životního stylu tj. nekouření, racionální stravování a fyzická aktivita budou častěji dodržovat ženy než muži", se potvrdila. Hypotéza 3 "Životní styl respektive jeho rizika se budou lišit v porovnávaných skupinách (do 40 let a nad 40 let)", byla také potvrzena. Respondenti projevili viditelnou neznalost hodnot krevního tlaku a celkového krevního cholesterolu, stravovací návyky ve většině bodů neodpovídaly potravinové pyramidě, ve výzkumném vzorku bylo také vysoké procento kuřáků a pasivních kuřáků, prokázána byla také pravidelná riziková konzumace alkoholu a nedostatek pohybových aktivit, v některých sledovaných skupinách byl prokázán vysoký podíl respondentů s BMI nad 25. Výsledky této práce proto mohou být použity jako vodítko pro jednání lékařů a sester pracovněpreventivní péče se zaměstnavateli, určující konkrétní cíle zásahů v oblasti životního stylu. Práce může být také využita sestrami při edukaci pracujících.
Evaluation of lifestyle of people working in multishift operations
Keywords: Nutrifia; pracovněpreventivní péče; pracující; sestra; životní styl