Pěstounská péče na přechodnou dobu v komparaci s kojeneckými ústavy v ČR - Dvořáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá pěstounskou péčí na přechodnou dobu v komparaci s kojeneckými ústavy v ČR. Teoretická práce se zabývá vývojem dítěte do 3 let věku,vymezením základních pojmů, historií náhradní rodinné péče a ústavní výchovy, legislativou, vymezením pěstounské péče na přechodnou dobu, vymezením kojeneckých ústavů a diskusí. Cílem bakalářské práce je na základě studia odborné literatury představit systém pěstounské péče na přechodnou dobu v komparaci se systémem kojeneckých ústavů a zjistit, jaký typ péče o dítě je přínosnější pro dítě a pro stát. Pro naplnění cíle byl využit kvalitativní výzkum formou sekundární analýzy dat. Pro naplnění cíle jsem si zvolila 2 výzkumné otázky: Jaký typ péče je pro dítě přínosnější z hlediska základních potřeb, jaký typ péče je přínosnější pro stát z hlediska finančních nákladů, či personálního zajištění?
Temporary Foster Care in Comparison with the Infant Care Centres in the Czech Republic
Keywords: pěstounská péče na přechodnou dobu; kojenecký ústav; náhradní rodinná péče; ústavní výchova; vývoj dítěte do 3 let věku; potřeby dítěte; temporary foster care; infant care center; alternative family care; institutional care; child development by age 3; child needs