Současný stav připravenosti Nemocnice Tábor a. s. v otázkách mimořádných událostí a krizových situací - Sosnová, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo posoudit současný stav připravenosti Nemocnice Tábor a. s. a informovanosti personálu v otázkách mimořádných událostí se zvláštním důrazem na evakuaci. Teoretická část se věnuje popisu Nemocnice Tábor a. s., definování mimořádných událostí a krizových situací včetně jejich popisu a možných následků plynoucích z analýzy rizik. Dále je zaměřena na popis evakuace, nezbytné dokumentace plynoucí z právních norem a poslední část se zabývá popisem cvičných evakuací uskutečněných v nemocnici a reálných evakuací, které proběhly v rámci České republiky a v zahraničí. Pro zodpovězení výzkumné otázky 1 "Dosahuje informovanost personálu Nemocnice Tábor a.s. v otázkách mimořádných událostí se zvláštním důrazem na evakuaci 75 % správných odpovědí?" bylo použito dotazníkového šetření. Dotazník (Příloha 1) byl zaměřen na všeobecnou informovanost, znalost oblasti požární ochrany, postupů vyplývajících z Plánu krizové připravenosti a znalosti týkající se evakuace. K zodpovězení výzkumné otázky 2 "Dosahuje připravenost Nemocnice Tábor a.s. na řešení mimořádných událostí se zvláštním důrazem na evakuaci 75% hranice u stanovených kritérií?" byl proveden rozhovor (Příloha 2) s technikem bezpečnosti a ochrany zaměstnanců při práci a požární ochrany v Nemocnici Tábor a. s. Rozhovor byl zaměřen na nouzové plánování týkající se pitné vody, elektrické energie, potravin, léčiv, tepla, elektronické komunikace, přívalu osob, útoku aktivního střelce a evakuace. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že informovanost personálu v otázkách mimořádných událostí se zvláštním důrazem na evakuaci dosahuje 57 %, což je, vzhledem ke stanovené 75% hranici úspěšnosti, nedostačující. Na základě výsledků rozhovoru dosáhla připravenost nemocnice úspěšnosti 90, 3 %, což je pro nemocnici vynikající výsledek. Zjištěné skutečnosti budou předány Nemocnic Tábor a. s. k podniknutí dalších kroků.
The current status of preparedness of Nemocnice Tábor a. s. on issues of extraordinary events and crisis situations
Keywords: nemocnice; mimořádná událost; krizová situace; evakuace; připravenost; hospital; extraordinary event; crisis situation; evacuation; preparedness