Deutsch-tschechische Zusammenarbeit am konkreten Beispiel des Koordinierungszentrums des Deutsch-Tschechischen Jugendaustausches Tandem - Švédová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem předložené bakalářské práce je představit Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, který vznikl a funguje na základě spolupráce obou sousedních zemí v oblasti politiky mládeže. Bakalářská práce nejprve vysvětlí pojem mezinárodní práce s mládeží chápaný jako pojem nadřazený k již zmíněné formě spolupráce. Smlouvy pro výměny mládeže musí být uzavřeny na nejvyšší politické úrovni, ale ve středu konkrétní výměny stojí jednotlivec. Bakalářská práce proto neopomene nastínit i úskalí, která se mohou z důvodu interkulturních rozdílů při výměně vyskytnout, ale zároveň poukáže i na výhody, které z účasti na výměně pro jednotlivce plynou. Následuje stručný historický vývoj v navazování spolupráce obou zemí v oblasti politiky mládeže po roce 1989. Praktická část se pak výhradně zaměřuje na Tandem. Je představeno, jak Tandem vznikl a jak je organizace vnitřně strukturována, aby mohla koordinace výměn správně fungovat. Následně jsou uvedeny jednotlivé oblasti, ve kterých jsou zahrnuty konkrétní projekty na podporu výměn mládeže. Důležitou částí práce je způsob financování. Bakalářská práce je zakončena pohledem do budoucnosti Tandemu očima obou ředitelů.
Czech-German Cooperation on the concrete example of the Czech-German Youth Exchange Coordination Centre Tandem
Keywords: Mezinárodní práce s mládeží; spolupráce v oblasti politiky mládeže; interkulturní rozdíly; Tandem; výměny mládeže; projekty; financování; International youth work; cooperation in youth policy; intercultural differences; Tandem; youth exchange; projects; funding