Využití akupunktury v rehabilitaci vertebrogenních algických syndromů - Nový, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mé bakalářské práce je popis možností využití akupunktury v léčbě VAS. Práce je rozdělena na dvě části, praktickou a teoretickou. Ve své práci se soustředím na popis současného stavu znalostí o akupunktuře: historii akupunktury, východní filozofii, její principy, akupunkturní dráhy a body. Z hlediska moderní rehabilitace zařazuji do teoretické části problematiku spoušťových bodů (TrPs), která má v moderních studiích týkajících se akupunktury nezanedbatelné postavení. Druhá část teoretické práce se koncentruje na fenomén bolesti, která je důležitým prvkem pro pochopení VAS a principu funkce akupunktury. V třetí části se snažím popsat a porovnat moderní techniky a alternativy akupunktury používané v léčbě VAS. K přiblížení efektivity a spolehlivosti jednotlivých technik jsem analyzoval data z renomovaných zahraničních studií. Praktická část začíná výčtem použitých metod a definicí cíle výzkumu a výzkumných otázek. Cílem výzkumu bylo zvážit možnosti využití akupunktury v léčbě VAS a na základě dotazníku potvrdit její analgetický efekt.
Use of acupuncture in rehabilitation of vertebrogenic algic syndrome
Keywords: Akupunktura; Vertebrogenní algický syndrom; Trigger points; Analgezie; Bolest; Acupuncture; Vertebrogenic algic syndrome; Trigger points; Analgesia; Pain