Posouzení vlivu lokality na cenu obvyklou nemovitostí - porovnání cen v Jihočeském kraji - Chroboček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této diplomové práce je "Posouzení vlivu lokality na cenu obvyklou nemovitostí - porovnání cen v Jihočeském kraji". Základními cíli bylo teoretické zmapování pojmů používaných v oceňování nemovitostí, dále získání podkladů a dat potřebných k porovnání nemovitostí v lokalitách Jihočeského kraje. V první části práce je zpracována literární rešerše zaměřená na obecné vymezení pojmů v oceňování, kterými jsou vlastnické vztahy, základní definice týkající se oceňování bytových jednotek, rodinných domů a staveb. Dále jsou v práci popsány rozdíly mezi pojmy cena a hodnota. Poslední část literární rešerše je zaměřena na posouzení vlivu lokality na ceny nemovitostí. V části praktické jsou prezentována získaná data o nemovitostech, která jsou následně porovnána. Hlavními výstupy této práce jsou grafická znázornění jednotlivých segmentů trhu, která jsou vždy slovně popsána. Textová část je zacílena na vysvětlení cenových rozdílů mezi jednotlivými lokalitami.
Impact assessment of locality on the usual price of real estate price comparison in region of south Bohemia
Keywords: oceňování; cena obvyklá; porovnání lokality; vliv lokality; valuation; usual price; locality comparison; impact of locality