Společenstva epigeických brouků plantáží rychle rostoucích dřevin a okolních biotopů - Zukal, Radim (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo prozkoumat společenstva epigeických brouků plantáží rychle rostoucích dřevin (Japonského topolu klon J - 105 (= Jap - 105, Max - 4, Maxvier)) a okolních biotopů (Zea mays L.). Jako porovnávací plocha sloužil porost Kukuřice seté (Zea mays L.). V roce 2012 v období od května do září byly prováděny odběry vzorků epigeických brouků pomocí metody zemních pastí. V 10 odběrech na každém stanovišti bylo celkem získáno celkem 1054 jedinců a 57 druhů epigeických brouků. V plantáži rychle rostoucích dřevin v oblasti "Na Vrbovecku" bylo odchyceno 528 jedinců, což je nesrovnatelně více než na ostatních stanovištích. Vysoká podobnost v počtu odchycených jedinců byla zaznamenána v porostu Kukuřice seté v oblasti "Na Vrbovecku", kde bylo odchyceno 293 jedinců a v plantáži rychle rostoucích dřevin v oblasti "U rybníka", kde bylo odchyceno 233 jedinců. Na všech zkoumaných lokalitách převažovaly expanzivní druhy (E) nad relikty II. řádu (R2). V porostech Japonského topolu se zastoupení eurytopních druhů pohybovalo okolo 70 %. V porostu Kukuřice seté (Zea mays L.) dosahovalo zastoupení eurytopních druhů k 90 %. V porostech Japonského topolu se zastoupení adaptabilnějších druhů (skupina RII) pohybovalo okolo 30%. V porostu Kukuřice seté (Zea mays L.) dosahovalo zastoupení adaptabilnějších druhů (skupina RII) 12 %. Vzácný druh skupiny RI Xantholinus gallicus byl odchycen v plantáži rychle rostoucích dřevin v oblasti "U rybníka". Byl spočítán index antropogenního ovlivnění společenstev (ISD) v jednotlivých lokalitách. V porostu Kukuřice seté (Zea mays L.) vyšel nízký index antropogenního ovlivnění společenstev okolo 6. Naproti tomu v porostech Japonského topolu vyšel index antropogenního ovlivnění společenstev okolo 24. Všechny sledované lokality vykazují vysoké antropogenní ovlivnění. Když porovnáme porost Kukuřice seté (Zea mays L.) v režimu konvenčního zemědělství s plantážemi rychle rostoucích dřevin (Japonského topolu klon J - 105) můžeme říci, že plantáže rychle rostoucích dřevin mají pozitivní vliv na společenstva epigeických brouků. Vliv okolní krajiny na zjištěné výsledky na jednotlivých stanovištích je nevýznamný, protože se vždy jednalo o intenzivně obhospodařovanou zemědělskou krajinu.
Communities of epigeic beetles (Coleoptera) on the plantations of trees for energetic purposes
Keywords: rychle rostoucí dřeviny; společenstva epigeických brouků; střevlíkovití (Carabidae); drabčíkovití (Staphylinidae); ekologická analýza; management; fast growing energetic plants; communities of epigeic beetles; carabid and staphylinid beetles; ecological analysis; management