Prorodinná opatření v obci Pacov - Šeniglová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou řešení prorodinných opatření v městě Pacov, jehož součástí je pět místních částí. Leží v okrese Pelhřimov v kraji Vysočina. Nejedná se o velké město, ale přesto se ani jemu nevyhýbají běžné starosti tak jako v jiných částech České republiky. Mezi problémy, které představitelé města musí řešit, je prorodinná politika. Tak jako v jiných městech a obcích není zde dostatek bytů, město nemá pozemky pro stavby bytů, potýká se s generačním problémem. Obyvatelstvo stárne, ve městě je více žen než mužů. Dochází ke značnému úbytku obyvatelstva, který nevyrovnávají ani nově přistěhovalí obyvatelé. Na druhou stranu je největším regionálním vlastníkem nemovitého majetku pro sport, kulturu, občanskou vybavenost všeobecně. Tato stručná a zajímavá charakteristika byla motivací pro výběr této lokality ke zpracování prorodinné problematiky. Střetávají se zde dva protiklady - na jedné straně kvalitní vybavenost pro různé volnočasové aktivity, na druhé straně chybějící zásadní podmínky pro další rozvoj např. byty. Z tohoto důvodu byla již teoretická část zaměřena na problematiku řešení prorodinné politiky v České republice. V kontextu s tím na ni navázala praktická část s cílem zjistit, zda jsou občané města s prorodinnou politikou spokojeni, zejména s řešením bytové politiky a volnočasových aktivit. Ke zjištění výsledků bylo využito kvantitativní šetření. Cíle kvantitativního šetření uskutečněné mezi občany města Pacov v kraji Vysočina byly zaměřeny na zjištění spokojenosti s volnočasovými aktivitami, které jsou na území města každoročně organizovány ve spolupráci města, společenských, kulturních, zájmových a dalších organizací a spolků. Aby bylo možné plnění definovaných cílů zjistit, byly formulovány výzkumné otázky zaměřené na zjištění, jak občané vnímají nabídku volnočasových aktivit pro rodiny s dětmi a zda se domnívají, že nabídku městských bytů pro ně je možné považovat za dostatečnou. Na základě výsledků jsou v závěru bakalářské práce formulována doporučení jako náměty pro Městský úřad v Pacově.
Pro-family Measures in the town Pacov
Keywords: Prorodinná politika; prorodinná opatření; volnočasové aktivity; bytová politika; spokojenost obyvatel; Pro-family politics; pro-family measures; leisure activities; housing policy; satisfaction of the population