Minimalizace zpracování půdy ve vyšších oblastech - Dokulil, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo sledovat výnosové prvky a ekonomiku při pěstování u ozimého ječmene a ekonomiku pěstování ozimé řepky při uplatnění konzervačních technologií (mělkého kypření, hlubší kypření bez obracení pouze u řepky ozimé) v porovnání s konvenční variantou zpracování půdy (orbou). Výnosové prvky u ozimého ječmene se lišily v obou letech 2006 a 2007, a to v roce 2006 ve prospěch orby a v roce 2007 ve prospěch mělkého kypření. Pouze počty rostlin na podzim a na jaře byly prokazatelně vyšší u konvenčního zpracování půdy. U ekonomických ukazatelů byl sledován výnos jednotlivých plodin a náklady na založení porostu a herbicidní ochranu. U pěstování řepky ozimé byl prokazatelně nejvyšší výnos u varianty s hlubokým kypřením, následovala orba a nejhorší výnos byl zjištěn u mělkého kypření. Celkové náklady na založení porostu a herbicidní ochranu byly nejnižší u minimálního zpracování půdy, a to na všech variantách.
The Minimalization of the soil tillage in the higher spheres
Keywords: orba; setí; podmítka; výnosové prvky; náklady; výnosy; tillage; seeding; stubble ploughing; yield elements; costs; pay-off