Česká literárněvědná reflexe Kafkovy tvorby od padesátých let 20. století - Dufková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své diplomové práci se zabývám reflexí textů, které vyšly od roku 1948 do konce století o Franzi Kafkovi, pražském německém spisovateli, a jeho tvorbě. Snažím se ukázat, jak se na textech literárněvědných i novinových a časopiseckých recenzích odráží dobové myšlení, kulturní politika a ideologie doby a jejich proměny v jednotlivých letech. Metodologická kapitola této práce pojednává o termínu reprezentace. Vycházím z interpretační metody nového historismu a teorií znaku Charlese Sanderse Peirce. Proto se tato kapitola věnuje i teoretickým myšlenkám nového historismu a rozebírá Peircovy pojmy index, ikon, symbol. Druhá kapitola se zabývá kontextem doby, ve které jednotlivé texty pojednávající o díle Franze Kafky vznikly. Věnuje se dobovému myšlení, stěžejním politickým událostem a atmosféře doby. Kapitola číslo tři je orientována přímo na kulturní politiku a její vývoj v jednotlivých letech a na zásadní události, které znamenaly v režimu změny mající dopad na i na oblast literatury a kultury. Závěrečná kapitola rozebírá jednotlivé texty, jež vyšly knižně nebo v periodikách v jednotlivých desetiletích. Snažím se zde ukázat odraz politických událostí a dobové atmosféry a zjistit, co texty vypovídají o době, v níž vznikly. Také se věnuji proměně postoje k spisovateli Franzi Kafkovi, jeho tvorbě a vývoji interpretace jeho díla. V závěru pak shrnuji tendence jednotlivých desetiletí, které se odvíjí od dobové atmosféry a kulturní politiky a jež se dají zpozorovat v článcích nebo příspěvcích, se kterými jsem pracovala.
Reflection of Kafka´s Fiction Work in Czech Literary Criticism since the 1950s
Keywords: reflexe textů; Franz Kafka; pražský německý spisovatel; reflection of the texts; Franz Kafka; Prague German writer