VÝZNAM RODINY V PROCESU ZKVALITNĚNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PÉČE O KLIENTY S DEMENCÍ - Dvořáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá možnými okolnostmi, které ovlivňují spolupráci rodiny klientů s demencí a pečujícím personálem na oddělení se zvláštním režimem. Zkoumá, jaký význam má spolupracující rodina v procesu zkvalitnění institucionální péče o tyto klienty. V textu jsou představeny některé novodobé přístupy v péči o seniory s demencí, v nichž je důležité znát osobní biografii klienta. Nejen v tomto směru má velký význam spolupracující rodina, jež by se umístěním svého seniora do institucionálního zařízení neměla zbavovat odpovědnosti vůči němu. Záleží i na přístupu zařízení a aktivitě pečujícího personálu, který by měl vtáhnout rodinné příslušníky do procesu poskytování péče.
The Importance of Family in the Process of Improving the Institutional Care of Clients with Dementia
Keywords: senior; demence; biografie člověka; domov se zvláštním režimem; pracovník v sociálních službách; pečující rodina; odpovědnost; spolupráce; posílení vztahu; potřeby seniorů; kvalitní péče; dotazníkové šetření; senior; dementia; human biography; nursing homes; person working in social services; caregiving family; responsibility; cooperation; strengthened relationship; senior's needs; high-quality care; survey