Vliv GM kukuřice na entomofaunu - Svobodová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce je zaměřená na studium vlivu geneticky modifikované (GM) kukuřice exprimující insekticidní Cry proteiny na životní prostředí. Vliv byl posuzován z hlediska rozdílů ve společenstvech členovců v porostech kukuřice na parcelách osetých GM kukuřicí a netransgenními hybridy kukuřice. Výsledky ukázaly, že abundance ani druhová bohatost členovců nebyla ovlivněna pěstováním GM kukuřice. V laboratorních experimentech byl zjišťován vliv kukuřice exprimující několik Cry proteinů na bezobratlé predátory. I přes prokázané vystavení predátorů Cry proteinům v potravě, nebyla pozorována akumulace Cry proteinů v predátorech a ani škodlivé účinky Cry proteinů na predátory. Výsledky také ukázaly důležitost predátorů v managementu vzniku rezistence cílových škůdců GM kukuřice v systému RIB (směs GM a netransgenního osiva).
Effect of GM maize on entomofauna
Keywords: GM kukuřice; Bt kukuřice; posouzení rizka; necíloví bezobratlí; potravní řetězec; GM maize; Bt maize; risk assessment; non-target arthropods; trophic chain