Měření extinkce moči v závislosti na dávce ionizujícího záření - Radová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2010)
Měření extinkce moči v závislosti na dávce ionizujícího záření Radioterapeutická pracoviště využívají k léčbě nádorových, ale i některých nenádorových onemocnění ionizující záření. Zdravotnický personál je na těchto odděleních každodenně ionizujícímu záření vystaven, a proto je ohrožen negativními následky. Naopak pacient by měl být vystaven ionizujícímu záření, mimo kruh ozařované oblasti v zanedbatelném množství. Zákon upravuje podmínky, které určují, jakými prostředky musí být zabezpečena ochrana zdravotnického personálu a pacientů. Například pro zdravotnický personál se k těmto účelům používají tzv. dozimetry, mezi něž by mohla patřit i moč. V této práci jsem se tedy zabývala otázkou, zda by mohla moč sloužit jako biologický dozimetr ozáření, který by sloužil k průběžnému sledování, ale i k okamžitému určení dávky ozáření. Dalším úkolem bylo určit, při jakých dávkách ionizujícího záření dochází ke změně extinkce moči. Z výsledků vyplývá, že moč nám poskytuje kvalitativní, ne však reprodukovatelné hodnoty. A to z důvodu různého složení moči a přítomnosti látek, které po ozáření vedle radiolýzy vody, jež způsobuje změnu extinkce moči, představují inhibitory nebo aktivátory těchto chemických reakcí. Moč tedy nemůže sloužit jako biologický dozimetr ozáření.
Measurement of urine extinction in depending on ionizing radiation
Keywords: Ionizující záření; Extinkce; Moč; Dávka ionizujího záření; Radiologie; Ionizing radiation; Extinction; Urine; Ionizing radiation dose; Radiology