Smrt v komunikaci pedagogických pracovníků a rodičů s dětmi předškolního věku - Belšanová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na problematiku smrti, jejího vnímání dětmi a procesu truchlení u dětí. Pojednává o rozdílech při ztrátě blízké osoby u dospělých a u dětí, jak se pocity dětí v takové situaci liší a v čem se shodují s dospělými. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem probíhá komunikace o smrti mezi dětmi, jejich rodiči a pedagogy pracujícími v mateřských školách. Teoretická část se zaměřuje na truchlení u dětí a na vhodné způsoby komunikace s dětmi při ztrátě blízké osoby. V praktické časti práce popisuje a zhodnocuje dotazníkové šetření mířené na rodiče dětí a na pedagogy. Hlavním výsledkem práce je zpracování jejich názorů a zkušeností na toto téma z reality a jejich porovnávání s poznatky z teoretické části.
Death in communication of pedagogical workers and parents with preschool children
Keywords: smrt; děti; rodina; dětské vnímání smrti; truchlení a jeho fáze; ztráta blízké osoby; sdělení smrti dětem; death; children; children's perception of death; mourning and its phases; loss of loved one; conveying death to children