Specifika ošetřovatelské péče o onkologicky nemocné v terminálním stádiu - Pfefferová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Terminální stádium je postupné a nevratné selhávání životně důležitých funkcí a orgánů s následkem smrti individua. Tento stav bývá časově ohraničen dobou několika hodin a dnů. I v tomto stádiu musí být věnována soustavná pozornost vyhledávání a uspokojování biologických, psychických, sociálních a spirituálních potřeb umírajícího pacienta. V současné době v ČR poskytují péči o pacienty s onkologickým onemocněním v terminálním stádiu především oddělení následné péče, onkologická oddělení a hospice.
Specifity nurse care about oncology patients in terminal stage
Keywords: Paliativní péče; Terminální stádium; Smrt; Ošetřovatelská péče; Hospic; Oddělení následné péče; Onkologické oddělení; Palliative care; Terminal stage; Death; Nurse care; Hospics; After care department; Oncölogical department