K využívání volnočasových aktivit v pobytových sociálních zařízeních - Hřebečková, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce se zabývá využíváním volnočasových aktivit v domovech pro seniory. Primárním cílem diplomové práce je zmapovat spektrum volnočasových aktivit a sekundárním cílem je zjistit využívání volnočasových aktivit seniory včetně komparace aktivit mezi testovanými zařízeními. Diplomová práce je strukturovaná do dvou částí. První část charakterizuje fenomén stáří a stárnutí, sociální péči o seniory, potřeby seniorů ve volném času, na které navazuje spektrum volnočasových aktivit včetně možností jejich využívání. Okruh první části uzavírají analýzy volnočasových aktivit v domovech pro seniory. Navazující výzkumná část se věnuje výzkumu kvalitativní metodou polostrukturovaným rozhovorem zjistit spektrum a využívání volnočasových aktivit ve dvou domovech pro seniory v Českých Budějovicích včetně komparací se zjištěnými teoretickými analýzami využívání volnočasových aktivit v dalších domovech pro seniory.
The use of leisure - time activites in residence social facilities
Keywords: senior; domov pro seniory; volný čas; volnočasové aktivity; senior; retirement home; leisure time; leisure activities