Problematika mléčných farem v České republice - Janů, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá problematikou mléčných farem v České republice. V teoretické části jsou představena hlavní mléčná a kombinovaná plemena skotu chovaná v České republice. Dále je zobrazen stav dojnic v průběhu let od roku 1995. Jsou zde představeny organizace producentů mléka působící v České republice. Také je zde zobrazen vývoj ceny mléka. Seznámení s průběhem dojení a složením mléka. V praktické části je představena vybraná mléčná farma. Seznámení s její historií, hospodařením, krmením dojnic, ustájením dojnic. Je zobrazen vývoj tuku, bílkovin, obsah celkového počtu mikroorganismů a počet somatických buněk v mléce za rok 2021. Byla sestavena SWOT analýza pro vybranou mléčnou farmu. Majitel farmy poskytl rozhovor o hospodaření v oblasti mléčné produkce.
: Problems of dairy farms in the Czech Republic
Keywords: mléčná farma; mléčná produkce; mléko; SWOT analýza; dairy farm; dairy production; milk; SWOT analysis