Úřad vikáře na přelomu století (1790-1821) - Bečvář, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zejména zabývá statistickým rozborem dvou knih podacích protokolů vikariátního úřadu Pelhřimov. Ty dohromady pokrývají dobu od roku 1750 až do roku 1831. Zaměřena je na období, kdy úřad vikáře zastával děkan z Nové Cerekve Vincenc Josef Rubricius. V roce 1790 se stal vikářem a byl jím po tři dekády, až do své smrti v roce 1821. Díky jeho pracovitosti i preciznosti ve vedení úřední agendy a dlouhému působení v úřadu vikáře, bylo možno přistupovat ke zkoumanému období jako k uzavřenému celku. Zápis v knize podacích protokolů byl vlastně důkazem o úředním jednání. Ve 32 kapitolách, pro každý jednotlivý rok, přináší tato diplomová práce statistické údaje o četnosti těchto zápisů v daném roce. Zkoumá jejich počet v jednotlivých měsících, týdnech i dnech. Díky tomu dále sleduje množství úředního jednání např. s českobudějovickou konzistoří, ostatními farami spadajícími do vikariátu, krajským úřadem v Táboře, nebo pelhřimovským děkanstvím. Do knih podacích protokolů se dále zapisovaly i vizitace na jednotlivých farách. Díky tomu bylo také možné detailně popsat, jak takové vizitace probíhaly v časové ose daného roku.
Office of the vicar at the turn of the century (17901821)
Keywords: kniha podacích protokolů; vikariát; vikář; vikariátní úřad; Pelhřimov; děkanství; farnost; děkan; farář; statistika; konzistoř; vizitace; Nová Cerekev; Božejov; Červená Řečice; Horní Cerekev; Dolní Cerekev; Chvojnov; Křemešník; Nový Rychnov; Pošná; Rynárec; Vyskytná; Zachotín; vicar; book of protocols; diocese; consistory; deanery; statistics; visitation; office of the vicar; parish office; bishopric; dean