Využití dřevěných tiskařských štočků při výzdobě světských kramářských tisků a knih lidového čtení z Landfrasovy tiskárny v 19. století - Rehardtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce - v kontextu vývoje knihtiskařství a dějin jindřichohradecké Landfrasovy tiskárny - sleduje vývoj dřevěných tiskařských štočků a jejich využití při výzdobě světských kramářských tisků a knih lidového čtení (Eylenspigl, Tristan a Isolda, Hacafírek, aj.) v 19. století, zejména ve vztahu k Landfrasově tiskárně. Práce reflektuje historii a způsob zpracování štočků, hodnotí jejich uměleckou úroveň, vztah obsahu grafiky k textu a pracovní postupy knižní grafiky dané doby. Dále se zaměřuje na dějiny kramářské písně a zábavných knih lidového čtení, na jejich formát, obsah a výzdobu.
The use of woodcut for the decoration of secular broadside ballad and popular prose romances from Landfras's printer in the 19th century
Keywords: Landfrasova tiskárna; Landfras; tiskárny; kramářské písničky; knihy lidového čtení; tiskařské štočky; dřevořez; dřevoryt; zábavné; literatura; tisky; Landfras's printer; Landfras; printers; broadside ballad; popular prose romances; printing blocks; woodcut; woodcarving; entertaining; literature; printouts