Tvorba výnosů, nákladů a výsledku hospodaření - Halašková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Podniky by se neměly zaměřovat pouze na to, aby dosáhly co nejvyššího zisku. Důležité je i zvyšovat hodnotu podniku samotného. Aby vlastníci zjistili, jak je na tom jejich firma v tomto směru, je důležité vypracování finanční analýzy. Právě finanční analýza a analýza vývoje jednotlivých nákladů, výnosů a výsledku hospodaření je obsahem této práce. Při finanční analýze byly vypočítány tradiční ekonomické ukazatele ROE (return of equity), ROA (return on assets) a ROS (return on sales) za jednotlivé roky sledovaného období, které bylo v letech 2003 ? 2008, a porovnány s hodnotami finančních ukazatelů v těchto letech v odvětví. Dále pak byl vypočítán moderní ekonomický ukazatel EVA (economic value addend), který zde byl spočítán za období 2003 ? 2008.
Forming of returns, costs and trading incomes
Keywords: náklady; výnosy; výskedek hospodaření; ukazatele rentability; ekonomická přidaná hodnota; costs; returns; trading income; indicators of profitability; economic value added