Aktivizační činnost zdravotně postižených v Denním stacionáři pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé ve Strakonicích - Dejmková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Aktivizační činnost zdravotně postižených v Denním stacionáři pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé ve Strakonicích Záměr této práce je představit různorodost aktivizačních činností, které dávají možnost člověku s mentálním postižením žít plnohodnotný život. V této bakalářské práci jsou aktivizační činnosti chápany jako způsob, začleňování jedince s mentálním postižením do společnosti. V teoretické části popisuji mentální postižení, Douwnův syndrom, dětskou mozkovou obrnu, specifika života lidí s mentálním postižením, péče o osoby s mentálním postižením, poslání a jednotlivé aktivizační činnosti Denního stacionáře. Cílem této bakalářské práce je zjistit, vliv aktivizačních činností Denního stacionáře pro mentálně postižené děti, mládež dospělé ve Strakonicích na klientovu osobnost z pohledu rodiče. Dále zmapovat potřebnost služeb v Denním stacionáři, jak z pohledu klienta, tak z pohledu rodiče. Provedený výzkum je ze sociologického hlediska výzkumem kvantitativním. Ke sběru dat byla jako první použita metoda dotazování technikou dotazníku. Další metodou bylo použito dotazování technikou polostandartizovaného rozhovoru. Poznatky získané při výzkumu prokázaly, že při navštěvování Denního stacionáře a aktivizačních činností, které nabízí, dochází k rozvoji osobnosti klientů a to především v oblasti motoriky, integrace, rozumových schopností a dovedností, zlepšení komunikace a osobnostního rozvoje. Doufám, že moje práce přispěje k větší informovanosti o aktivizačních činnostech v Denním stacionáři a to především u rodin vychovávajících svoje potomky pouze v domácím prostředí. Dále ji mohou využít pracovníci uvedeného stacionáře a dalších obdobných zařízení ke zlepšení kvality aktivizačních činností.
Developmental Activities of Disabled People in the Center on Daily Employment of Handicapped for Mentally Disabled Children, Juveniles, and Adults in Strakonice
Keywords: aktivizační činnosti; Denní stacionář pro mentálně postižené děti; mládež a dospělé; mentální postižení; Developmental Activities; Centers on Daily Employment of Mentally Disabled Children; Juveniles; and Adults; Mental Disability