Právní úprava evropských společností a jejich využívání v České republice - Necid, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Daná bakalářská práce se zabývá právní úpravou evropských společností a jejich využitím v České republice. Úvodem je vysvětlen samotný pojem "evropská společnost", následuje krátké nahlédnutí do minulosti, kde je nastíněn legislativní vývoj evropské společnosti během 20. století. V dalších kapitolách je popisována především složitost právní úpravy. Řešen je vznik a založení evropské společnosti, v této části jsou navíc rozebrány všechny způsoby založení této nadnárodní akciové společnosti. Samostatná kapitola je také věnována základnímu kapitálu společnosti, jeho výši a struktuře a ručení společníků. Předmětem výkladu jsou i organizační struktury, rozebírán je monistický a dualistický systém. V závěrečných kapitolách je pozornost soustředěna na samotné využívání evropských společností v prostředí České republiky, na analýzu a shrnutí veškerých výhod a nevýhod přeměny akciové společnosti na společnost evropskou.
Legal regulations of European Companies and their Use in the Czech Republic
Keywords: Evropská společnost; právní úprava; akciová společnost; monistický systém; dualistický systém.; Societas Europaea; legal adjustment; joint-stock company; monistic system; dualistic system; establishing.