Biografické a literární souvislosti pobytu Boženy Němcové v Polné - Kaplanová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje především na pobyt Boženy Němcové v Polné. Předmětem zájmu je vysvětlení, z jakého důvodů se rodina Němcových do Polné přistěhovala. Součást práce tvoří také charakteristika samotného polenského regionu spjatá s porovnáním tehdejšího a dnešního sociokulturního zázemí regionu. Těžiště práce spočívá v utřídění a výkladu biografických údajů, které jsou dostupné v primární i sekundární odborné literatuře (charakteristika polenské společnosti i jednotlivých klíčových osobností polenského společenského života a jejich vztahu k Boženě Němcové). Tento výklad je zároveň doprovázen i zhodnocením privátního života rodiny Němcových. Práce se soustředí i na známou osobnost Michaela Floriána, jehož práci tvoří šest dřevorytů týkající se Boženy Němcové. Nedílnou součást bakalářské práce představuje interpretační analýza literárních textů reflektujících polenský pobyt Boženy Němcové. Do práce je vnesena nová zmínka o odhalení památníku Boženy Němcové, k němuž došlo v červnu 2017. Práce je koncipována jako příspěvek k regionálnímu literárněhistorickému bádání.
Biographical and literary connection of Božena Němcová in Polná
Keywords: Polná; Božena Němcová; česká spisovatelka; česká kulturní orientace; vlastenecká snaha; vlastenecký život; finanční stráž; Josef Němec; Antonín Pittner; kupec; kaplan Kuhn; paní Betty; česká mluva; doktor Čejka; starobylé město; kníže Viktorin z Kunštátu; polenský region; národní obrození; soukenictví; Josef Kajetán Tyl; Karel Havlíček Borovský; ochotnické divadlo; polenský hrad; Základní umělecká škola; Zámecký klub; Městské muzeum Polná; Břetislav Rérych; Dorota Zaháňská; ClamMartinic; obecná škola; biedermeier; slovesnost; Sofie Podlipská; Matice česká; Jan Helcelet; Alhambra; Washington Irwing; Bohuslav Hladík; Jan Adolf Vítek.; Polná; Božena Němcová; The Czech writer; The Czech cultural orientation; patriotic effort; patriotic life; financial guard; Josef Němec; Antonín Pittner; buyer; chaplain Kuhn; lady Betty; Czech language; doctor Čejka; historic city; a prince Viktorin of Kunštát; polenský region; national revival; drapers; J. K. Tyl; Karel Havlíček Borovský; community theater; polenská castle; The Elementary art school; The kastle club; The city museum Polná; Břetislav Rérych; Dorota Zaháňská; Clam-Martinic; The Elementary School; Biedermeier style; a literature; Sofie Podlipská; Czech mat; Jan Helcelet; Alhambra; Washington Irwing; Bohuslav Hladík; Jan Adolf Vítek.