Interpretace archetypů v dětské a fantastické literatuře - Čmejrková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je stručná analýza vývoje archetypu hrdiny od nejstarších známých hrdinských eposů z Mezopotámie až po moderní hrdiny akčních thrillerů. Dalším cílem práce je popis základních archetypů vyskytujících se v pohádkách a dětské a fantastické literatuře. Nedílnou součástí práce je i snaha o aplikaci monomytického schématu Josepha Campbella zvaného "Hrdinovo dobrodružství" na konkrétní díla fantastické literatury. Práce aplikuje monomytické schéma na tetralogii Odkaz Dračích jezdců od spisovatele Christophera Paoliniho.
Archetypes in Children's and Fantastic Literature