Analýza a komparace namáhání podvozku taženého postřikovače s odpruženou nápravou, neodpruženou nápravou a neodpruženou nápravou s odpruženou ojí - Veselý, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá analýzou konstrukce podvozku a oje taženého postřikovače. Úvodní část je teoretická a popisuje způsoby ochrany rostlin a s ní spojenou mechanizaci. Dále se tato část věnuje postřikovačům, jejich funkci a konstrukčním řešením jednotlivých strojů. U postřikovačů jsou popsána zejména konstrukční řešení odpružených a neodpružených náprav a odpružených a neodpružených ojí jiných výrobců. Praktická část je zaměřena na kombinace těchto náprav a ojí a na analýzu jejich konstrukčních řešení z celé řady hledisek. Závěr práce tvoří doporučené kombinace uvedených konstrukčních prvků.
Analysis and comparison of chassis load of trailed sprayer with suspension axle, unscrewed axle and unsprung axle with suspension drawbar
Keywords: Tažený postřikovač; podvozek postřikovačů; mechanizace rostlin; namáhání podvozku; odpružená oj; neodpružená oj; Trailed sprayer; sprayer chassis; plant mechanization; chassis strain; suspension drawbar; unsprung drawbar