Srovnání účinků aromaterapeutických a alopatických přípravků (nosní preparáty) - Vacikarová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá účinky alternativní léčby dětské infekční rýmy a léčbou alopatickými prostředky volně dostupnými v lékárnách. Cílem práce je zjistit, jaké jsou rozdíly v účincích nosního aromaterapeutického preparátu (Nosní olej Baby) a alopatických prostředků (běžně dostupných v lékárnách) při léčbě rýmy u dětí předškolního věku. Práce přináší základní poznatky z oblasti aromaterapie a jejích možností využívání v každodenním životě, zvláště pak při léčbě běžných dětských onemocnění jako je rýma. Další problematikou práce jsou alopatické nosní preparáty a jejich účinné látky. Praktická část je zaměřena na zjištění rozdílů v účincích nosního aromaterapeutického přípravku (Nosní olej Baby) a nejčastěji užívaných alopatických nosních preparátů při léčbě dětí předškolního věku. Dotazníkové šetření bylo realizováno u čtyřiceti šesti respondentů ve 25. MŠ v Plzni. Poslední kapitoly práce obsahují výstup pro praxi a závěr s hodnocením a osobním přínosem práce pro mne.
Comparison of the effects of aromatherapy products and allopathic / nasal medication /
Keywords: aromaterapie; éterické oleje; rýma; Nosní olej Baby; alopatické nosní preparáty; dekongestiva; aromatherapy; essential oils; runny nose; nasal Baby Oil; allopathic nasal preparations; decongestants