Uplatnění sestry poradkyně v péči o nevyléčitelně nemocné - Jansová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Péče o nevyléčitelně nemocné se jeví jako aktuální téma z důvodu modernizace medicíny, která dnes léčí stavy a choroby, na které v dřívějších dobách umírali lidé mnohem dříve než dnes. Z tohoto důvodu přibývá nevyléčitelně nemocných lidí a role sestry poradkyně pro nevyléčitelně nemocné nabývá na významu. Úkolem sestry poradkyně by především mělo být nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám na blízku, pomoci jim zorientovat se v této náročné situaci, poskytovat důležité informace a případně jim pomoci v zajištění vhodnější péče. Pro tuto práci byly stanoveny cíle: C1: ''Zjistit jaké představy má laická veřejnost na péči v situacích po zjištění, že by byli nevyléčitelně nemocní''; C2: ‚qZjistit názor ošetřovatelského personálu na možnosti uplatnění sestry poradkyně v péči o nevyléčitelně nemocné''; C3: ‚qZjistit možnosti uplatnění sestry poradkyně v péči o nevyléčitelně nemocné'' a C4: ‚qZjistit, kdo by měl být poskytovatelem poradenské péče po zjištění klienta, že je nevyléčitelně nemocný''. Dále byly stanoveny hypotézy: H1: ‚qSestra poradkyně je schopná intervenovat na potřeby laické veřejnosti, které vyjadřuje k problematice péče v případě zjištění nevyléčitelné nemoci''. H2: ‚qOšetřovatelský personál nepovažuje roli sestry poradkyně za reálnou z důvodu nekonkrétně vyjádřených kompetencí v příslušné legislativě''. H3: ‚qOšetřovatelský personál zaměňuje roli sestry edukátorky s rolí sestry poradkyně''. Bylo provedeno kvalitativně-kvantitativní výzkumné šetření. V kvalitativní části tvořili výzkumný soubor pro rozhovory 4 sestry z onkologického, chirurgického, interního a neurologického oddělení a 4 laici. Výzkumný soubor kvantitativní dotazníkové části výzkumného šetření tvořilo 116 respondentů sester z oddělení následné péče, interního, chirurgického, neurologického a onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. a Hospice sv. J.N.Neumanna v Prachaticích; a dále 112 respondentů laiků. Z vyhodnocených výsledků vyplynul zájem sester i laiků o sestru poradkyni, jejíž uplatnění by bylo pravděpodobně problematické z důvodu nekonkrétně vyjádřených kompetencí v legislativě. Dále je zde nutné vyzvednout hlavní dominantní hodnotu, která z výzkumného šetření vyplynula, kterou je ‚qrodina''.
Utilizing nurse counsellor in the care of incurably ill
Keywords: Komunikace; Ošetřovatelská péče; Poradenství; Sestra; Umírání; Communication; Care assistant care; Counselling; Nurse; Dying