Posouzení finančního zdraví vybrané skupiny podniků - Kosíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo zhodnotit finanční zdraví vybrané skupiny podniků z odvětví staveb-nictví v roce 2014. Zhodnocení bylo provedeno na vybraném vzorku 500 podniků. Tento vzo-rek byl nejprve zhodnocen prostřednictvím vybraných bankrotních modelů. Následovalo kom-plexní zhodnocení tohoto vzorku za pomoci aplikace faktorové a následně i shlukové analýzy. Jejím výstupem bylo rozdělení vzorku podniků do doporučeného počtu shluků na základě po-dobností. U jednotlivých shluků podniků byly následně vytvořeny jejich charakteristiky a za jejich pomoci i celkové zhodnocení tohoto vzorku podniků.
The evaluation of finantial health of selected group of czech companies
Keywords: finanční analýza; finanční zdraví podniku; bankrotní modely; shluková analýza; Financial analysis; Financial health; Bankruptcy models; cluster analysis