Duchovní doprovázení seniorů s omezenou hybností žijících v pobytových sociálních zařízeních - Medlínová, Olga Izabela (Jihočeská univerzita, 2022)
MEDLÍNOVÁ O. I. Duchovní doprovázení seniorů s omezenou hybností žijících v pobytových sociálních zařízeních. České Budějovice 2022. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra etiky, psychologie a charitativní práce. Vedoucí práce doc. PhDr. Ludmila Muchová, Ph.D. Práce se zabývá duchovním doprovázením seniorů žijících v pobytových zařízeních. Popisuje stárnutí i seniora v jeho fyzické, psychické, sociální a duchovní celistvosti. Definuje pobytová zařízení pro seniory i náplň práce jejich zaměstnanců. Dále se zabývá vymezením pojmu spiritualita, popisu duchovních potřeby ve stáří i významem víry pro starého člověka. Dále definuje pastorační péči a zabývá se rolí sociálního a aktivizačního pracovníka při naplňování duchovních potřeb seniorů.
Spiritual accompaniment of seniors with limited mobility living in residential social facilities
Keywords: senior; spiritualita; duchovní potřeba; pastorace; domov pro seniory; senior; spirituality; spiritual need; pastoral care; home for the elderly