Využití SW ESTE AI k návrhu optimální strategie likvidace 3H produkovaného 5 bloky JE Dukovany - Chochola, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem výpustí Jaderné elektrárny Dukovany a posouzením dopadů na obyvatelstvo a životní prostředí v okolí elektrárny. V práci je shrnuta problematika výpustí radioaktivního uhlíku 14C, ale zejména je věnována pozornost výpustem radioizotopu vodíku 3H (tritia), kvůli jeho chemicko-fyzikální podstatě a jeho výskytu v chladicím médiu (lehké vodě) využívaným tímto typem jaderné elektrárny. V práci je popsán současný stav dukovanské elektrárny, zejména stávající výpusti radioaktivních látek do okolí jaderné elektrárny, jak do ovzduší, tak i výpusti do vodního toku. Rozebrána je také problematika dostavby nových bloků elektrárny Dukovany a vliv předpokládaných výpustí na obyvatelstvo při souběžném provozu stávajících bloků a bloků plánovaných, zejména pak ve vztahu k 3H vypouštěného do vodoteče. V práci jsou, za pomoci aplikace ESTE Annual Impacts, určeny jednotlivé skupiny obyvatel, které jsou z výpustí ozařovány nejvíce (tzv. reprezentativní osoba). Na základě současných výpustí Jaderné elektrárny Dukovany a výpustí plánovaných bloků jsou v práci stanoveny roční efektivní dávky reprezentativní osobě a porovnány s požadavky vyplývajícími z právních předpisů upravujících podmínky mírového využívání jaderné energie a z vodohospodářské legislativy. Na základě získaných výsledků je doporučeno, jakým způsobem lze optimálně likvidovat radioaktivní látky, aby nedošlo k překročení uvedených limitů. V závěru práce odpovídá na výzkumnou otázku: Jaké dopady na obyvatelstvo, resp. reprezentativní osobu, budou mít výpusti Jaderné elektrárny Dukovany po plánované dostavbě nového jaderného zdroje, zejména pak ve vztahu k výpustem tritia 3H do vodoteče a jakými opatřeními lze takovéto výpusti optimalizovat ve vztahu k míře ozáření obyvatel?
Application of the SW ESTE AI for the recommendation on an optimal strategy of liquidation 3H produced by 5 blocks of the NPP Dukovany
Keywords: Jaderná elektrárna; kapalné výpusti; výpusti do ovzduší; 3H; 14C; aktivita; efektivní dávka; reprezentativní osoba; ESTE AI; Nuclear power plant; liquid discharges; atmospheric discharges; 3H; 14C; activity; effective dose; representative person; ESTE AI